cronica filmului
CĂLIN STĂNCULESCU

Premiile GOPO – un omagiu adus filmului românesc

Articol publicat în ediția 5 / 2017

Iată, tehnica de acordare a Oscarurilor, pe departe cele mai mediatizate premii din lumea filmului, a ajuns de mulți ani și în România, unde Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc ( instituție condusă de regizorul Tudor Giurgiu, care are peste zece obiective majore pentru dezvoltarea filmului românesc) organizează, cu fast, eleganță și (nu întotdeauna cu) rigoare, decernarea premiilor Gopo. Găzduite de Sala mare a Teatrului Național din București, decernarea premiilor Gopo a devenit un eveniment de primă importanță pentru cultură română.
Votanții sunt cei peste patru sute de membri ( zic eu ai Academiei GOPO, de ce nu, propunerea este înregistrată) convocați de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, care de 11 ani ne solicită să oferim publicului premiile pentru cele mai valoroase filme. Dar și publicul are un cuvânt de spus, două premii mergând automat la producțiile românești care au avut cele mai multe încasări și, respectiv, cei mai mulți spectatori în anul precedent.
Anul acesta Premiul publicului pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office a revenit ex aequo filmelor Două lozuri, care a avut 127 513 spectatori și încasări de 2.403.355 de lei, regia Paul Negoescu și respectiv, Selfie 69, care a avut 133.207 spectatori și încasări de 2.296.771 de lei. Pentru întreaga activitate au primit premii speciale actorii Valentin Uritescu și Ion Dichiseanu, artiști deopotrivă dedicați în roluri celebre pe scenă și pe ecrane. În urma retragerii filmului Bacalaureat din competiție, normal, cele mai multe premii le-a cucerit filmul Sieranevada de Cristi Puiu: cel mai bun regizor, cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun rol principal feminin, pentru Dana Dogaru, cel mai bun rol secundar feminin pentru Ana Ciontea, și cel mai bun montaj pentru Letiția Ștefănescu și Ciprian Cimpoi. Dar revelația Galei Premiilor Gopo a constituit-o regizorul Bogdan Mirică, al cărui film Câini a primit cinci statuete Gopo: pentru cel mai bun debut, pentru cel mai bun rol principal masculin pentru Gheorghe Visu, pentru cel mai bun rol secundar masculin pentru Vlad Ivanov, pentru cea mai bună imagine (Andrei Butică) și pentru cel mai bun sunet (Sam Cohen, Sebastian Zsemlye și Hervé Buirette). Și regizorul Radu Jude cu ecranizarea sa Inimi cicatrizate, după romanul lui Marcel Blecher, a obținut patru premii și anume: pentru cea mai bună imagine (Marius Panduru), pentru cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu), pentru cele mai bune costume (Dana Păpăruz) și pentru cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Bianca Boeroiu și Domnica Bodogan).
Premiul pentru cel mai bun film documentar a fost acordat Monicăi Lăzurean–Gorgan pentru Doar o răsuflare, iar Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a revenit lui Cătălin Rotaru și lui Gabi Virginia Șarga pentru 4-15 PM Sfârșitul lumii. Un ultim premiu special a revenit lui Constantin Petre, nea Bombi sau Bombardel, cum îl alintă colegii de platou pe unul dintre veteranii efectelor speciale, necesare mai ales filmelor de aventuri din istoria filmului românesc și nu numai. Premiul pentru cel mai bun film european a revenit lui László Nemes pentru Fiul lui Saul, multiplu premiat și la alte prestigioase competiții cinematografice, printre care și Oscar. Însă aici, ca și în cazul filmului Bacalaureat intervine o eroare, fiindcă filmul maghiar a fost înregistrat pe ecrane cu un an anterior actualei ediții ale premiilor Gopo.
Cu toate aceste scăpări, evenimentul dedicat premiilor Gopo a răsplătit cu destul echilibru cele mai bune realizări ale anului cinematografic care a trecut și în care am avut parte de nu mai puțin de 21 de premiere de film românești. Să sperăm că și 2017 va fi la fel de bogat în premiere și, de ce nu, și în premii internaționale. Dana Bunescu a deschis balul cu premiul Ursul de argint de la Berlinală conferit pentru Ana, mon amour de Călin Peter Netzer. Dar balul premiilor nu se termină aici și sper că la sfârșitul lunii aprilie, când se vor decerna premiile Uniunii cineaștilor (24 aprilie și tot la Teatrul Național) și filmul Bacalaureat să se bucure de acordarea unor premii meritate. De altfel, regizorul Cristian Mungiu este onorat luna viitoare și cu președinția juriului Cinéfondation și Scurtmetraje de la Festivalul de la Cannes, acolo unde filmele sale s-au bucurat de nu mai puțin de patru importante premii .
În fine, și 2017 cred că va fi un an bogat în premiere, 20 dintre ele fiind deja prezentate la Gala Gopo. Dar față de Franța, cu peste 320 de premiere încă mai avem de soluționat multe probleme din viața filmului românesc, inclusiv cele ce țin de legislație, de instituții de profil , de educație etc.