cronica filmului
CĂLIN STĂNCULESCUCĂLIN STĂNCULESCU

2018, câteva premii pentru filmul românesc și un remarcabil Palme d’Or – O afacere de familie de Hirokazu Kore-eda

Articol publicat în ediția 4/2019

Anul care a trecut a adus câteva, nu multe, premii importante pentru filmul românesc. În primul rând, Ursul de Aur de la Berlinală a revenit, cam neașteptat, debutantei Adina Pintilie pentru filmul eseu Nu mă atinge-mă, o cercetare personală despre intimitate, un model de film-research, cu importante accente distribuite pe emoție, dialog sau experiment. A urmat Globul de Cristal obținut de regizorul Radu Jude la Festivalul internațional al filmului de la Karlovy Vary cu Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, film cam plicticos și neinspirat bazat pe construcția unei mimodrame istorice, cu o regizoare amatoare de lungi și de multe ori rebarbative reflecții pe marginea subiectului, evocat cu sprijinul a nenumărate citate din varii autori (de la Wittgenstein la Hanna Arendt, dar nu lipsește nici Isaak Babel, din a cărui proză suntem delectați cu o lectură durând multe minute).

Anca Damian a impresionat publicul și juriul de la Festivalul internațional de la Varșovia care i-a acordat Premiul pentru cea mai bună regie pentru filmul Moon Hotel Kabul, (o crime-story atipică) operă laureată și cu Mirada International Award la Festivalul internațional de la Madrid. De altfel, regizoarea Anca Damian a mai obținut, anul trecut, cu scurtmetrajul Telefonul, premiul Pegasul de Argint la Poznan.

În fine, Lemonade, tot o operă de debut în lungmetrajul de ficțiune, semnat de Ioana Uricariu, a obținut Inima orașului Sarajevo, premiu pentru regie acordat la Festivalul din capitala Bosniei-Herțegovina, dar și alte distincții oferite de juriile festivalurilor de la Katowice și Sale, în Mexic.

Aceste câteva premii sugerează două importante direcții pentru prezentul cinematografiei autohtone și anume ponderea tot mai vizibilă a debutanților și efervescența cinematografului semnat de autoare (multe dintre regizoare dedicate unui gen extrem de dificil – documentarul). Pentru a semnala acest din urmă aspect citez câteva recente producții și anume Soldați. Poveste din Ferentari, regia Ivana Mladenovici, Dacii liberi, regia Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan, Licu, o poveste românească, regia Ana Dumitrescu și Distanța dintre mine și mine, regia Mona Nicoară și Dana Bunescu, film dedicat poetei Nina Cassian, cuprinzând materiale rare de arhivă și un ultim interviu acordat de poetă înainte de dispariție, în 2014.

Printre debutanții anului trecut mai trebuie menționați Vlad Zamfirescu cu Secretul fericirii, film premiat la Calcutta International Cult Film Festival, Camelia Popa cu Pup-o, mă!, comedie autohtonistă de scurtă respirație, Hadrian Marcu cu Un om la locul lui, film inspirat de romanul Firesc de Petru Cimpoeșu.

Cum nu întotdeauna premiile dau măsura unei școli de film prezența regizoarelor în spatele camerelor de filmat și a debutanților în registrul premierelor anuale (cam prea puțin răsfățate de publicitate și susținere financiară pentru distribuție) sunt cele două aspecte ce ne sugerează un 2019 mai bogat.

Dar până atunci trebuie semnalată o premieră, este drept mai puțin frecventată chiar și la Films de Cannes a Bucarest, și anume O afacere de familie semnată de Hirokazu Kore-eda, filmul laureat cu Palme dʼOr, 2018.

Cineastul nipon atacă cu virtuozitate narativă o temă deloc străină cinematografiei japoneze și anume familia, cu nenumăratele ei probleme, indiferent dacă se află pe o treaptă înaltă sau de jos a scării sociale descrise. De fapt, aglutinarea membrilor familiei evocată de Hirokazu Kore-eda, este la voia întâmplării, întâmplare care dirijează și adoptarea fetiței care plânge în ploaie fiindcă este oprimată de propria familie.

Refuzând tradițiile de edificare a unei familii cu consacrate relații de rudenie, cineastul nipon schițează edulcorant viața elaborată pe improvizație, pe un exercițiu de imaginație, ce nu exclude furtul ca gest reparator pentru viitorul întunecat, ce nu exclude dragostea pentru a fi alături de femeia pentru care un bărbat a sacrificat totul.

Film generat de o viziune umanistă, atribut al celor mai prolifice direcții din cinematografia japoneză, chiar dacă inspirația istorică a mascat, nu de puține ori, generozitatea autorilor de la Mizoguchi la Kurosawa, de la Ozu la Oshima, de la Teshigahara la Kaneto Shindo, opera lui Hirokazu Kore-eda salvează nonconformismul trăirii într-un spațiu compus din piese compozite adunate în limita legii, mai degrabă dincolo, decât dincoace, totul sub egida unei crime justificabile, dar niciodată ajunsă a fi judecată. Aici se coace suspansul, aici se naște ritualul exproprierilor, care atacă și morala oficială, după cum devoalarea întregii vini a familiei, se apropie mai degrabă de o radicală condamnare a unei întregi societăți. Aceasta nu mai protejează, dar își emană cinismul și ipocrizia prin libertatea angajaților de a alege cine trebuie licențiat, după cum violența, care oferă momentul de incipit al filmului, acoperă clandestinitatea ce acoperă relațiile, aparent doar, complicate ale membrilor familiei.

O afacere de familie constituie, după spusele cineastului nipon, ultima parte a unei trilogii începute cu Nobody Knows și continuată cu Așa tată, așa fiu, opere ce emană aceiași reflecție asupra legăturilor de familie, asupra fricțiunilor generate de existența familiei în societate, după cum laureatul prestigiosului Palme dʼOr pune problema absenței legăturilor de sânge în edificarea unei noi familii.

Marele merit al filmului japonez rămâne dincolo de fluența stilistică subordonată unui realism poetic ușor socializant, faptul că el traduce un acid punct de vedere asupra unei societăți prin intermediul dramei unei familii, observate cu acribie în cele mai intime legături.

Este posibil ca Palme dʼOr de la Cannes 2018 să reintre în programele Cinematecii Române, programe care oricum sunt de urmărit, fiind singurele care mai propun spectatorilor filme de artă, alături de Institutul Francez, care la cinematograful Elvire Popesco, găzduiește în fiecare lună remarcabile evenimente cinematografice, medalioane de autor sau festivaluri tematice. Căutați O afacere de familie și nu veți regreta!