miscellanea
Florin Toma

Vara, sculptorii nu dorm…

Articol publicat în ediția 8 / 2017

Centrul de Cultură George Apostu din Bacău a debutat Programul de Rezidenţe Artistice de Sculptură Albastru, manifestare inclusă în programul european «Drumurile culorii albastru prin Europa», din Programul Erasmus, ce se va derula în trei sesiuni anuale. Finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, programul are ambiţia să creeze un nou fond artistic ce va mobila un spaţiu expoziţional sui-generis, într-o incintă acoperită a Centrului. Este o continuare a taberelor de creaţie iniţiate în anii ’90 (după un hiatus de aproape două decenii), în urma cărora a fost creat un spaţiu magic, unic în Bacău şi în ţară, populat cu lucrări de artă monumentală, denumit simplu, Grădina cu statui.

Anul acesta, Centrul de creaţie ce poartă numele marelui sculptor băcăuan, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a derulat, în perioada 3-21 iulie, Programul de Rezidenţe Artistice de Sculptură Albastru, cu participarea unor sculptori români şi străini. Programul, structurat pe trei ani, până în 2019, are ca scop constituirea unei colecţii valoroase de sculptură contemporană în lemn. În fiecare an, sunt invitaţi trei artişti, care vor realiza câte trei lucrări, astfel, ca la finalul programului, patrimoniul Centrului Apostu să se îmbogăţească cu cel puţin 27 de opere de artă. Curatorul programului este, în toţi cei trei ani, Maxim Dumitraş, artist plastic de renume internaţional, managerul Muzeului de Artă comparată Sângeorz-Băi, din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Este o bucurie foarte mare pentru mine că am reuşit să readuc în spaţiul cultural al Bacăului, aici, la Centrul George Apostu, un program de sculptură. «Drumurile culorii albastru prin Europa» vine să completeze fericit gândul prietenilor noştri europeni. Dar este şi o continuare şi o fericită completare a ceea ce am început în 1991, când aici, la noul înfiinţat centru de cultură, am organizat prima tabără de creaţie, de sculptură în lemn, materialul preferat al marelui artist George Apostu, devenit patronul nostru spiritual. A continuat apoi cu lucrări în marmură şi piatră, astfel că, peste ani, a luat fiinţă «Grădina cu statui». Revenim, aşadar, la lemn. Ne dorim, cu acest proiect, să reconfigurăm tot spaţiul exterior al acestei clădiri, în aşa fel ca acesta să devină funcţional, unde să fie admirate lucrări ale unor artişti din România şi din lume. Ideea este una îndrăzneaţă, ca aceste opere să fie aşezate ca şi cum ar veni din cer, aşa a apărut ideea de albastru”, spune Geo Popa, director al Centrului de Cultură „George Apostu”.

La rândul său, Maxim Dumitraş – curator şi expozant – a spus: „Galeria, la final, vrem să fie unicat, să se integreze în modernitate, să lege spaţiul exterior cu cel pe care vrem să-l reconfigurăm. Vrem ca lucrările să se privească de jos în sus, să facă legătura între pământ şi cer, cu albastrul care domină atât întreaga creaţie, cât şi spaţiul. Fiecare artist are libertate deplină, noi am discutat doar în principiu despre ceea ce ne dorim. Eu, de exemplu, am un proiect intitulat Nori, forme abstracte cu o mare putere de imaginaţie. Nu-i timpul să detaliez, oricum Rezidenţa este deschisă, invităm băcăuanii să vină, să vadă, să ne vadă la lucru, să discutăm, dialogând despre artă, despre viaţă. Îi aşteptăm pe cei interesaţi, în fiecare zi de lucru, la Centrul Apostu”.

La prima ediţie a Programului din acest an, au fost invitaţi artiştii Maxim Dumitraş (România), Krasimir Metodiev (Bulgaria) şi Nedim Hadziahmetovic (Serbia), care, deja au început să-şi pună în aplicare ideile artistice. Se lucrează cu lemn vechi, de foarte bună calitate, din speciile stejar, cireş, paltin şi tei.

Maxim Dumitraş (curatorul programului), este absolvent al Universităţii de Artă şi Design, Cluj Napoca, master în Sculptură, membru al UAP din România şi al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor (Paris). A debutat în 1976, cu o expoziţie personală la Sângeorz-Băi, expunând permanent în România, Franţa, Germania, Olanda, Belgia, Ungaria, Elveţia, Letonia, Chişinău, participând la numeroase simpozioane de creaţie, din ţară, dar şi din Rusia, Egipt, Spania, Grecia, Turcia, Franţa etc. Este posesorul a numeroase premii naţionale şi internaţionale. Krasimir Metodiev este născut în 1989, în Bulgaria, a studiat la Universitatea Chiril şi Metodiu din Veliko Târnovo, Facultatea de Arte Plastice, Secţia Sculptură, iar, între 2011-2012, a studiat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Este doctorand, membru al Uniunii Artiştilor din Bulgaria. A expus la Sofia, Razgrad, Gabrov, Veliko Târnovo, Burgas, , având în portofoliu lucrări monumentale la Veliko Târnovo, Pavlikeni, Parcul Dunării din Tutrakam, Seul (Coreea de Sud). „Lucrările mele sunt inspirate din natură, cu rădăcini în pământ şi se abstractizează spre cer. Mă bucur că am fost invitat în Bacău, vreau să cunosc oraşul, Moldova şi, aşa cum a spus şi Maxim, m-aş bucura dacă artişti din Bacău, amatori de artă ar veni aici, să putem dialoga, pentru că arta, prin excelenţă, este deschisă către public, se adresează publicului”, a declarat şi Krasimir. Nedim Hadziahmetovic este din Negotin (Serbia), absolvent al Universităţii de Arte Belgrad, în 1997, membru al Asociaţiei sculptorilor maghiari, membru al Asociaţiei artiştilor şi designerilor din Serbia şi al Asociaţiei Interanţionale de sculptură monumentală. „Este o personalitate artistică de talie mondială în sculptura monumentală” (Geo Popa), a lucrat într-o gamă largă de discipline vizuale, precum sculptura, sculptura aplicată, grafică, ilustraţie şi pictură, animaţie şi design. A realizat sculptură monumentală în Germania, Ungaria, Danemarca, Turcia, Serbia, Egipt, Bugaria, India, Slovenia şi a participat la numeroase simpozioane de creaţie din lume. „Lucările mele se vor integra în această generoasă temă a albastrului, pe care vă invit să le vedeţi la vernisaj”, a spus, concis, Nedim.

Închiderea rezidenţei a avut loc pe 21 iulie, la ora 17.00, cu un moment dedicat întâlnirii artiştilor cu publicul larg, iubitor de artă, precum şi prezentării proiectului de reamenajării spaţiului „Muzeul în aer liber”, realizat de tinerii arhitecţi.