cititor în stele
Emil Lungeanu

Vitrina cu monștri

Articol publicat în ediția 4/2023

Dintre toate cele 338 cazuri de anomalii morfologice catalogate de Halton Arp în Atlasul Galaxiilor Neobișnuite, am ales pentru o „vitrină cu monștri” doar câteva vedete, plus ceva achiziții mai recente, încercând imposibilul cu microscopice descrieri în lipsa imaginilor fotografice:

Roata de Car. Unicul caz de galaxie cu inel spițat, cu un frapant aspect de roată, este lenticulara ESO 350-40 din Sculptor, situată la 490 de milioane de ani-lumină.

Oul Prăjit. În ciuda poreclei, NGC 7742 este o bijuterie cu inel interior strălucitor de 36.000 a.l. diametru, în Pegas, la 72 milioane de a.l.

Răscrucea. Lenticulara NGC 4753 din Fecioara (60 milioane de a.l.) s-a ales cu această poreclă de la straniile filamente de praf încrucișate în jurul nucleului luminos, resturi nedigerate din vreo pitică spirală înghițită cândva, ce-i dau un aspect de bec din epoca lui Edison.

Fornax A. Înțesată de sinuoase filamente de praf e și radiogalaxia NGC 1316 din Cuptorul (62-65 milioane de a.l.), urme ale uneia sau mai multor spirale înfulecate de nesățioasa ei gaură neagră.

Centaurus A. O bandă obscură gigantică trece în diagonală, precum eșarfa unei uniforme de paradă, peste controversata radiogalaxie NGC 5128 din Centaurul (10-16 milioane a.l.), monstru născut, cel mai probabil, din încrucișarea unei eliptice cu o spirală.

Steaua de Mare Răvășită. Galaxia radială NGC 6240 din Ofiucus are un dublu nucleu și trei găuri negre centrale, ca rezultat al unei fuziuni între două spirale.

Mormolocul. Arp 188 din Dragonul (420 milioane a.l.) și-a câștigat reputația de „Mormoloc” grație cozii rectilinii lungi de 280.000 a.l., crescută după vreo coliziune. Gurile rele zic că seamănă cu altceva – deh, vrabia mălai visează.

De-a-ndărătelea. Da, este chiar numele spiralei NGC 4622 din Centaurul (200 milioane de a.l.), ideală pentru observații (vedere perpendiculară), o structură buclată rarisimă, cu brațele excepțional de clar conturate, structură inelară și rotație inversă, în sensul acelor de ceasornic (în loc să se înfășoare, se desface).

Atom în Slujba Păcii. Solemnul nume al galaxiei NGC 7252, cu nucleu minispiral și bucle ca în vechiul model atomic al lui Niels Bohr, e mai degrabă amuzant, aducându-ți aminte de anticul paradox al lui Publius Flavius Vegetius Renatus, idolul generalilor din vremea cursei înarmărilor: „Si vis pacem, para bellum”.

Spira Mirabilis. Unicat e și spirala barată NGC 4725 din Părul Berenicei (41 milioane de a.l.) cu singurul ei braț, suprarotat.

IC 3328. Din categoria „afară-i vopsit gardul”, această sferoidală aparentă din Fecioara s-a dovedit, la radiografia cu filtre, a fi de fapt o galaxie spirală deghizată într-o anvelopă gazoasă.

Laba Ursului. De la galaxia pitică albastră compactă NGC 2537 din Linx (22,5 milioane a.l.), o fuziune trilobată confuză, am învățat și eu că ursul are doar trei degete. Cum oi fi trecut clasa la zoologie – nu știu.

Condor. Lui Paul Hardcastle, YouTube i-a ilustrat melodia Dancing galaxies cu marea spirală din Andromeda – o asociere lipsită de noimă. Cu totul altceva ar fi fost spectacolul dinamic și simetria elegantei spirale cu bară NGC 6872 din Păunul (212 milioane de a.l.), cu cele două brațe extraordinar de alungite în direcții opuse și o lungime totală de 522.000 de a.l. Galaxiile în formă de elice sau „Z” de acest gen sunt clasificabile ca Grand Design Type.

Ușurica. Galaxia pitică ultracompactă M60-UCD1, situată în Fecioara la 54 milioane de a.l., a fost poreclită „Lightweight” fiind cea mai mică galaxie cu gaură neagră centrală supermasivă (o cincime din masa totală) și cea mai densă galaxie cunoscută (peste 100 de stele/ an-lumină cubic).

IC 1101. Tot în Fecioara e și campioana categoriei supergrea, măgăoaia eliptică din centrul roiului de galaxii Abell 2029 cântărind vreo 100 de trilioane de sori și măsurând de 20-30 de ori cât Calea Lactee. Fiind situată la 320 megaparseci, ceea ce vedem noi azi e aspectul de acum un miliard de ani al acestei balene, care, între timp, s-o fi îngrășat încă și mai abitir, la câte galaxii o fi înfulecat.

NGC 185. La prima vedere, „virgula” obscură suprapusă peste imaginea acestei pitice sferoidale din anturajul galaxiei Andromeda, de care ne despart „numai” 2 milioane de a.l., pare un simplu defect fotografic. Și totuși, chiar se află acolo un straniu filament solitar de praf.

NGC 3311. Impurități de acest fel i-au intrat în ochi și supergigantei eliptice dominante a roiului din Hydra (190 milioane a.l.), atât de contrastante cu strălucirea ei încât le-ar putea distinge și Stevie Wonder.

Obiectul lui Hoag. Adevărată capodoperă a geometriei gravitaționale, PGC 54559 din Șarpele (613 milioane a.l.) este exponatul meu favorit. Magnificul inel de roiuri albastre tinere, perfect concentric, este complet separat de nucleul auriu orbitor al stelelor vechi. Mecanismul care a dus la o atare structură, devenită prototip în domeniul galaxiilor cu inel (doar 128 cunoscute până azi), rămâne încă nelămurit. Dacă inelul ar fi apărut din ciocnirea cu o altă galaxie mai mică, el s-ar fi înfășurat în jurul axei polilor și Obiectul Hoag ar fi fost azi o galaxie în formă de trabuc tip PRG (polar ring galaxy) sau una plină de resturi post-coliziune. Iar dacă s-ar fi format prin centrifugarea și dizolvarea unei foste bare centrale, actualul nucleu e prea consistent și rotund pentru a fi rămășița ei. Frapantă coincidență, prin golul dintre inel și nucleu se zărește undeva în adâncime o altă galaxie cu inel minusculă, ca un ecou al vedetei din prim-plan.

NGC 3758. Galaxie în Leul (408-425 milioane de a.l.) cu două nuclee, separate de numai 11.000 de a.l., fiecare conținând o gaură neagră supermasivă.

XMM-2599. „Monstrul” care, încă de pe când universul avea doar 13 % din vârsta actuală (13,8 miliarde de ani), avea producții stelare stahanoviste de o mie de ori mai mari decât o galaxie obișnuită, azi mai e doar o fantomă roșiatică de tăciuni. Cauza falimentului acestei uzine de succes este o stupefiantă enigmă pentru descoperitorii ei de la Observatorul Keck din Hawaii. Vezi ce înseamnă lipsa de experiență? Păi să ne fi cerut consultanță nouă, care știm cum e cu punerea uzinelor pe butuci, alta era situația acum !

Dar ce s-o mai lungim atâta cu exemplele ieșite din comun? Nici toate la un loc n-ar face cât un singur monstru terestru. Unul din Florida, să zicem, care, pe un nefericit devorat acolo de un aligator, l-a raportat drept decedat de gripă Covid-19 (pentru 39.000 de dolari, zic gurile rele, dar să ne mulțumim aici doar cu știrea difuzată de televiziunea americană). Nu-i așa că pe lângă asemenea specimen, canibalul dr. Lecter era doar un pokemon?