Miscellanea
Consiliul USR

In memoriam Constanța Buzea.

Articol publicat în ediția Viața Românească 9-10 /2012

Uniunea Scriitorilor din România şi Asociația Scriitorilor Bucureşti anunță cu profund regret încetarea din viață a poetei Constanța Buzea. Una dintre cele mai cunoscute ?i mai apreciate poete ale generației sale, Constanța Buzea s-a născut la 31 martie 1941 la Bucure?ti. A absolvit studii de filologie în anul 1970. Din 1973 a lucrat ca redactor la revista Amfiteatru pînă în 1989.
A debutat în revista Tînărul scriitor în anul 1957. Primul volum i-a apărut în anul 1963. Constanța Buzea a fost o prolifică autoare de versuri (Norii, Sala nervilor, Pasteluri, Limanul orei, Ultima Thule, Pelerinaj, Roua plural, Netrăitele etc.).
În ultimii ani s-a consacrat poeziei de inspirație mistică. De asemeni a semnat numeroase culegeri de poezie pentru copii (Cărticica de doi ani, Cărticica de patru ani, Zgomotocicleta). Jurnalul său din anii 1969-1971 a apărut recent sub titlul Cre?tetul Ghețarului.
În calitate de redactor la Amfiteatru ?i apoi la România literară a încurajat numero?i autori aflați la debut, în special poeți.
I s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei Române ?i Premiul Național Mihai Eminescu (2001). Prin dispariția Constanței Buzea literatura română suferă o grea ?i dureroasă pierdere.