Miscellanea
Consiliul USR

COMUNICAT

Articol publicat în ediția Viața Românească 1-2 /2013

 În ziua de 16 februarie a.c., la Casa Monteoru, a avut loc întrunirea Comitetului Director al USR.
Ordinea de zi a cuprins următoarele puncte:
Informare privind situația generală a USR, prezentată de preşedintele USR, Nicolae Manolescu, completată cu date recente de vicepreşedintele USR, Gabriel Chifu,  privind contractul de închiriere a Casei Vernescu, modificările legii timbrului şi cererea de subvenții pentru revistele uniunii, prezentate ministrului Culturii, domnul Daniel Barbu, şi alte probleme de actualitate imediată.
Fixarea calendarului evenimentelor USR şi etapele de aprobare a noului statut al USR, programată pentru acest an.
Hotărârea privind activitatea de anul acesta a Comisiei de validare. S-a stabilit  că, din cauza modificării statutului USR, în 2013 nu se vor face noi primiri, ci doar eventuale titularizări ale stagiarilor. 
Au fost votați scriitorii Norman Manea şi Andrei Pleşu, care urmează să primească indemnizații de merit. 
S-a hotărât calendarul Comisiei de Statut, care va lucra între 18 februarie şi 5 martie, preluând modificările propuse de scriitori din filialele USR: Bucureşti, Cluj şi Iaşi şi armonizându-le.
În final, au fost abordate problemele administrative la zi ale USR: regulamentul, condițiile de funcționare şi tarifele la Casa Scriitorilor „Zaharia Stancu“ de la Neptun; contractele de închiriere a spațiilor de la Casa Vernescu; prelungirea contractului de închiriere a hotelului Unique, programul de funcționare a celor două sedii, precum şi condițiile în care se organizează manifestări culturale în Sala Oglinzilor.
Comitetul Director a luat act de decizia preşedintelui de a renunța la indemnizația pentru funcția de la USR şi la salariul de la România literară.