Miscellanea
Ioan Es. Pop

Mijloc de octombrie în oraşul de pe râul Main

Articol publicat în ediția Viața Românească 10 / 2015

Târgul de Carte de anul acesta de la Frankfurt, cel mai important eveniment din industria mondială a cărții şi a drepturilor de autor, se află la doar o respirație în spatele nostru (14-18 octombrie), aşa că evaluarea consecințelor sale pentru literatura română ar fi, în acest moment, prematură. Dar evenimentul a contat, deopotrivă, pentru editurile prezente la el, pentru scriitorii invitați şi, faptul cel mai important, pentru cărțile expuse acolo. Standul României, cu o suprafață de 100 de metri pătrați, a fost organizat de către Ministerul Culturii, care, alături de Institutul Cultural Român, ne-a şi furnizat informațiile selectate şi prezentate în continuare.

Cinci zile în cinci paragrafe
Miercuri, 14 octombrie, a avut loc seminarul „Patrie şi nelinişte. Scriitori în căutarea cuvântului. Interferențe literare româno-germane (I). Moştenirea lui Nikolaus Berwanger“. La eveniment au luat parte Karin şi Harald Berwanger, Sigrid Eckert-Berwanger, Johann Lippet şi Horst Samson. Organizatorul manifestării a fost Pop Verlag din Germania. În aceeaşi zi, s-a derulat a doua parte a seminarului, la care au fost prezenți Klaus Martens, Barbara Zeizinger, Eric Giebel, Harald Gröhler şi Horst Samson.
Joi, 15 octombrie, seminarul „Patrie şi nelinişte. Scriitori în căutarea cuvântului. Interferențe literare româno-germane“ a continuat cu episoadele trei şi patru. La evenimente au luat parte Hans Bergel, Johann Lippet, Ilse Hehn, Ursula Teicher-Maier şi Imre Török. Ziua a continuat cu „Filiera estică – Despre literatura polițistă din România“, care a constat în două prezentări de carte: Crima de la Jubileu, de Lucia Verona şi Filiera grecească, de Bogdan Hrib.
Vineri, 16, a fost, pentru echipa României, una mai relaxată, pe frontispiciu figurând doar prezentarea proiectului „În fața blocului“, despre o colecție de 55 de jocuri jucate de copii care au crescut în anii ’60, ’70 şi ’80.
Sâmbătă, în schimb, au avut loc trei evenimente semnificative: o discuție cu scriitorul Florin Lăzărescu, consultantul ştiințific şi coscenaristul filmului câştigător al Ursului de Argint 2015 Aferim!; o întâlnire cu tema „Romanul românesc contemporan“, la care au fost prezenți Daniel Bănulescu, Alexandru Ecovoiu, Jan Cornelius şi Ernest Wichner şi o lectură a lui Ioan Groşan din volumul Lumea ca literatură.
Duminica de 18 octombrie a fost şi ea scurtă, dar însemnată, constând într-o lectură de poezie cu Ileana Mălăncioiu şi Nora Iuga.

Oferta de carte românească
Institutul Cultural Român a avut la standul de la Frankfurt şi cele mai noi apariții în spațiul cultural german sprijinite prin programele sale: volumul de teatru New Plays from Romania, care conține piese de Gianina Cărbunariu, Catinca Drăgănescu, Eugen Jebeleanu, Roxana Marian şi Elise Wilk (Editura Theater der Zeit, Germania), Cenzura transcendentă, de Lucian Blaga (Ed. Frank & Timme, Germania), Cele patru anotimpuri, de Ana Blandiana (Ed. Noack & Block, Germania), Kinderland, de Liliana Corobca (Paul Zsolnay Verlag, Austria).
Printre cărțile duse la târg de Editurile Polirom şi Cartea Românească, s-au numărat Laika, de Adrian Alui Gheorghe, Beniamin, de Eugen Uricaru, Vrăjmaş, de Liviu Ioan Stoiciu, În urmă nu mai e nimic, de Cosmin Perța, Manualul întâmplărilor, de Ştefan Agopian, Harald şi luna verde, de Nora Iuga, Manuscrisul fanariot, de Doina Ruşti, Sfârşit de sezon, de Marius Chivu, Şoseaua virtuții, de Cristian Teodorescu, Marea petrecere, de Petre Barbu, America de peste pogrom, de Cătălin Mihuleac, Punct şi de la capăt, de Gabriel Chifu, Căsnicie, de Dan Coman, Mierla neagră, de Radu Țuculescu, Aleargă, de Ana Maria Sandu, Toate bufnițele, de Filip Florian, Sindromul Robinson, de Radu Mareş, Ghetsimani ’51, de Dan Stanca, Istoria Regelui Gogoşar, de Radu Aldulescu, plus mai multe cărți de nonficțiune semnate, printre alții, de N. Steinhardt, Andrei Oişteanu, Marta Petreu, Mircea Mihăieş, Dorin Tudoran, Aurora Liiceanu, Daniel Dăianu.
În portofoliul Curtea Veche Publishing au fost incluşi Adina Rosetti, Domnişoara Poimâine şi joaca de-a timpul, Diana Mandache, Balcicul Reginei Maria, Diana Mandache, Cotroceniul Regal, Răzvan Petrescu, Scrisori către Mihai şi Variațiuni pe o temă Vater-Puccini, Adrian Cioroianu, Cea mai frumoasă poveste, Maria a României şi Epoca de aur a incertitudinii, Ştefan Câlția, Locuri, Klaus Iohannis, Pas cu pas şi Primul pas, Eugen Ruge, Vremea luminii care păleşte.
Editura Casa Radio a fost prezentă la marele târg german cu o ofertă de 28 de titluri (cărți şi CD-uri), printre care unele semnate de Perpessicius (Cărți noi. Cronici radiofonice, 1929-1947), Tudor Banuş, Şerban Foarță (Tandem), Lucian Blaga (Poezii), Mariana Marin (Scrisoare deschisă sau nu mă mai aşteptați la ore mici), Ion Barbu (După melci), Tudor Vianu (Cum se scrie o carte. Conferințe radiofonice, 1955-1964), Constantin Brăiloiu (Nuntă în Someş. Conferință la Radio în lectura lui Victor Rebengiuc), Dan Grigore (Maestro!).

În loc de epilog
Târgul de Carte de la Frankfurt a numărat peste 7.500 de expozanți din mai mult de 100 de țări. În cadrul lui au avut loc în jur de 4.000 de evenimente, iar invitat de onoare a fost Indonezia. Dinspre viitorul apropiat, sosesc deja veşti şi pentru noi, cei din România: peste aproximativ o lună, între 18 şi 22 noiembrie, va avea loc, la Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, cea de-a douăzeci şi doua ediție a Târgului Internațional „Gaudeamus – Carte de învățătură“.