Eveniment
Radu Boroianu

"ce legătură aveți voi cu Brâncuşi?"

Articol publicat în ediția Viața Românească 3/2016

 Plecând de la declararea Zilei de 19 februarie ca Zi Națională Constantin Brâncuşi, Institutului Cultural Român consideră că reliefarea importanței marilor creatori români sau născuți în România trebuie să devină o permanență în programele anuale şi multi-anuale ale reprezentanțelor sale în lume. Începutul acestui nou mod de gândire şi acțiune este anul 2016, ce coincide cu 140 de ani de la naşterea sculptorului. Pentru noi, trebuie să fie anul zero al acestei acțiuni care să n-aibă final, să se continue, să fie din ce în ce mai amplă. Marile personalități româneşti care au marcat evoluția culturii şi a civilizației merită cu prisosință să fie continuu în atenția noastră şi să stârnim cât mai multă creativitate adiacentă, capabilă să pună în valoare în această paradigmă a continuității.
Dacă există o valoare cu adevărat românească, eu cred că aceasta este creativitatea. Celelalte sunt pieritoare, efemere, pe când creativitatea reprezintă o valoare perenă. Ea poate să stăpânească un timp şi un teritoriu şi cred că românii au avut întotdeauna un soi de nepăsare superioară, o neglijență pasabilă față de elementul acesta. De aceea, mă simt dator şi exprim cu tărie convingerea că activitatea Institutului Cultural Român trebuie să încerce să pună în mişcare o noțiune mai largă, mai cuprinzătoare. Avem foarte multe dovezi de arătat, de prezentat omenirii; unele sunt din trecut, din trecutul mai îndepărtat, altele din trecutul mai apropiat, altele din prezent. Şi, desigur, sperăm să avem şi un viitor. Din păcate, însă în cazul multora dintre ele, din cauza neatenției noastre, s-a uitat că sunt româneşti. Există peste tot în lume oameni care au auzit de Brâncuşi, îi admiră opera, se extaziază necondiționat, dar nu ştiu că Brâncuşi e român.
Iată, de pildă, o anecdotă tristă! Nu voi putea uita momentul de enormă emoție, când am intrat în ceea ce s-ar putea numi „prima formă spațială de expunere a atelierului brâncuşian”, la Palais Tokyo din Paris, după moartea marelui sculptor. Intrigat şi vizibilă fiindu-mi emoția, unul dintre custozii expoziției m-a întrebat de unde sunt. I-am răspuns că din România. Dar întrebarea lui, ce a decurs din răspunsul meu, m-a indignat de-a dreptul: „Păi ce legătură aveți voi cu Brâncuşi?”
Brâncuşi este unul dintre numele colosale, care, prin creația sa fabuloasă, a dislocat întreaga artă a secolului XX şi a zilelor noastre şi a aşezat-o pe un făgaş până atunci, până la el, complet necunoscut. Iar bucuria pe care o am, de a fi contemporan cu veşnicia operei sale, nu poate fi egalată decât de mândria de a fi conaționalul unuia dintre marii ziditori ai lumii.