Miscellanea
I. Z.

Robert Serban, la Târgul Internatio­nal de Carte de la Leipzig

Articol publicat în ediÈ›ia Viața Românească 5 / 2009

 Traducerea germana a volumului de versuri Cinema la mine-acasa de Robert Serban a fost lansata la Târgul International de Carte de la Leipzig, editia 2009. Evenimentul a avut loc pe 12 martie, la Café Europa, Halle 4, Stand D505. Întâlnirea poetului timisorean cu publicul german a fost moderata de scriito­rul Traian Pop Traian. Heikino, bei mir a aparut în traducerea lui Hellmut Seiler (poet si traducator), cu sprijinul Institutului Cultu­ral Român, la Pop Verlag. Volumul Cinema la mine-acasa a fost publicat initial în colectia Poezie a Editurii Cartea Româneas­ca si a obtinut Premiul revistei Observator Cultural pentru „Cea mai buna carte de poezie a anului 2006”. Acest nou succes al poetului Robert Serban în spatiul culturii germane survine la putin timp dupa aparitia bilingva a elegantului volum colectiv de poezie o caruta încarcata cu nimic/ ein karren beladen mit nicht, realizat împreuna cu poetii Ioan Es. Pop si Peter Sragher, la Editura Brumar, si lansat în toamna anului trecut la Târgul de Carte Gaudeamus, Bucu­resti. Despre lirica sa, criticul Nicolae Ma­no­lescu a spus cuvinte memorabile: „O poezie spiri­tuala scrie Robert Serban, pe cât de inteligenta, pe atât de plastica. Exista, s-ar zice, în aerul banatean ceva care îi împin­ge pe poeti catre ludic si catre umor, fara sa faca totusi din ei niste jucausi sau niste umoristi. Jocul lor nu este de-a literatura, ci cu literatura. Robert Serban o spune chiar în prima poezie din carte, o arta poetica uimi­toare: poezia autentica are totdeauna un background poetic. În poezie, j’est un autre. Un altul, care, ca un înecat, ma prinde de mâna. Poetul este paiul de care se agata toti poetii lumii. O admirabila carte de versuri.”
Robert Serban s-a nascut la 4 octombrie 1970, în Turnu Severin. Este scriitor si jurnalist, realizator si moderator al emisiunii A cincea roata (Analog TV, Timisoara), redactor al revistei Orizont, director editorial al Editurii Brumar. Editorialist la 24 FUN. A debutat în 1994 cu volumul de poezie Fires­te ca exagerez (Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România). Au urmat Ody­ssex (poezie, 1996), Piper pe limba (inter­viuri, 1999, Premiul filialei din Timi­soara a Uniunii Scriitorilor), Pe urmele marelui fluviu / Auf den Spuren des grossen Stroms (coautor, împreuna cu Nora Iuga, Ioan Es. Pop, Werner Lutz si Kurt Aebli, poezie si proza, 2002), Timisoara în trei prieteni (coautor, împreuna cu Dan Mircea Cipariu si Mihai Zgondoiu, poezie, 2003, Pre­miul revistei Poesis), Cartea roz a comunismului (memorialistica, coau­tor, 2004), A cincea roata (interviuri, 2004, Premiul filialei din Timisoara a Uniunii Scriitorilor), Barzaco­nii / Anus dazumal (proza, 2005), Cinema la mine-acasa (poezie, 2006, Premiul revistei Observator cultural pentru „Cea mai buna carte de poezie din 2006”, Premiul Filialei Timisoara a Uniunii Scriitorilor), Athénée Palace Hotel (coautor, împreuna cu Alexander Hausvater, teatru, 2007), Ochiul cu streasina (publicistica, 2007), O caruta încarcata cu nimic/ Ein karren beladen mit nichts (coautor, împreuna cu Ioan Es. Pop si Peter Sragher, poezie, 2008).
Ca jurnalist, a obtinut premiul Asociatiei Presei Timisorene (1998), mentiunea „Tîna­rul Jurnalist al anului 2000” si premiul „Tî­na­rul Jurnalist al anului 2002”, acordate de Freedom House, Premiul pentru talk-show-ul A cincea roata al Festivalului national de televiziune TELEVEST, 2002, Premiul Festivalului International al tele­vizi­unilor locale si regionale, sectiunea „film-portret”, Tîrgu Mures, 2005. Prese­dintia României i-a acordat, în 2004, Meritul Cultural în Grad de Cavaler. (Z.I. )