Miscellanea
I. Z.

ZILELE REVISTEI "ACOLADA"

Articol publicat în ediția Viața Românească 6-7 / 2009

La Satu Mare, în 11-12 mai 2009, a avut loc prima editie a „Zilelor revistei Acolada”, la cel de al treilea an de aparitie al deja bine cunoscutei reviste literare. Alaturi de colectivul de realizatori si colaboratori, au participat scriitori din tara, reprezentanti ai altor reviste de literatura (Barbu Cioculescu – Bucuresti, decanul de vârsta al „Zilelor”, Angela Furtuna – Suceava, Magda Ursache si Petru Ursache – Iasi, Tudorel Urian – România literara, Bucuresti, Gabriel Timoceanu – directorul Editurii Brumar, Timisoara, Constantin Abaluta – Bucuresti, presedinte al PEN-Club România, Paul Aretzu – Caracal, Octavian Doclin – Resita, redactor sef al revistei Reflex, Vasile Muste si Echim Vancea – Sighet, Maramures, precum si scriitorii satmareni Ion Bala, Gheorghe Glodeanu, Paul Haragus, Vasile Mic, Voicu D. Rusu, Lucian Tamas, Ion Vadan, George Vulturescu, Alexandru Zotta si altii.
Zilele revistei Acolada au debutat cu masa rotunda pe o tema de mare actua­li­tate, „Revistele literare în contextul crizei economice”, la Gradina Hotelului Aurora. În dupa-amiaza aceleiasi zile inaugurale, la sala de concerte a Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare a avut loc, în pre­zenta primarului municipiului, dl. Iuliu Ilyes, care a rostit un cuvânt de salut, mani­festarea de baza a evenimentului, constând în lansarea unor volume (Cineva care nu ma cunoaste umbla pe strazi – versuri si Articole critice. Regal poetic – cronici literare) de Constantin Abaluta si Laptele negru (antologie de versuri) aparuta la Editura Brumar, de Radu Ulmeanu, urmata de decernarea premiilor revistei „Acolada” si vernisajul expozitiei tinerei plasticiene (în vârsta de doar 16 ani) Luciana Tamas.
Juriul, format din scriitorii Radu Ulmeanu, presedintele Societatii Literare „Acolada”, Petre Got, redactorul-sef al revistei si avându-l ca presedinte pe directorul „Acoladei”, poetul si criticul literar Gheorghe Grigurcu, a acordat urmatoarele premii:
Premiul de excelenta pentru întreaga opera literara – Barbu Cioculescu;
Premiul pentru critica literara – Gabriel Dimisianu;
Premiul pentru poezie – Paul Aretzu;
Premiul pentru proza – Constantin Mateescu;
Premiul pentru publicistica – Magda Ursache.
A doua zi (12 mai) au continuat discutiile mesei rotunde în cadrul carora s-au conturat unele puncte de vedere vizând cauzele care au dus la situatia dificila a tuturor revistelor literare din România (si din lumea întreaga) – criza economica în sine antrenând diminuarea apetitului de a cumpara aceste reviste, difuzarea defe­ctu­oa­sa si lipsa de interes a societatilor comer­ciale ce se ocupa de difuzare, inter­netul etc. – si unele modalitati de prevenire si evitare a colapsului acestora – întâlniri mai frecvente cu profesorii, studentii si elevii, difuzarea revistelor prin librarii si alte institutii, acordarea unui sprijin financiar mai consistent din partea autoritatilor locale.
Au fost vizitate institutii precum Muzeul de istorie, Muzeul de arta, Colegiul National „Mihai Eminescu” si catedralele orasului Satu Mare.
În concluzie, participantii au subliniat fara exceptie succesul primei editii a „Zilelor revistei Acolada” exprimându-si dorinta de a reveni cât mai des pe meleagurile satmarene cu ocazia unor viitoare editii.