Ancheta VR
Felix Nicolau

BLITZ SHOW – SAU CULTURA ÎN ACȚIUNE

Articol publicat în ediția Viața Românească nr. 7-8 / 2010

După ce mi-am tocit coatele prin cenacluri şi am văzut ce greu este să nu o faci pe deşteptul printre confrați, a început să mă bântuie o fantomă absurdă. Adică m-am întrebat dacă e firesc ca zugravii să se întâlnească numai între ei pentru a-şi comenta doct văruielile, departe de ochii şi urechile beneficiarilor.
Şi bine spus societate postcomunistă, căci multe metehne am moştenit! Noi, scriitorii, dar şi artiştii în general, ne credem cei mai moțați. Însă puseele narcisiste sunt strict individuale, cel mult grupusculare. Eu şi grupul meu de prieteni suntem geniali, ceilalți nişte idioți. Întrebarea este ce gândeşte publicul nostru, inteligent şi fără fumuri, despre noi şi despre produsele noastre. Postcomunişti cum suntem, ne-am obişnuit să îi privim pe neartişti cu condescendență. Orice gest de bunăvoință, de captatio benevolentiae este privit cu suspiciune: superficialule! comercialule! Artistul trebuie să se înfățişeze profund, arogant, rece, cu zâmbet economicos.
Şi atunci, confraților, de ce ne mirăm că un tiraj de 1000 de exemplare pare fabulos?
Plecând de la ideea că rareori scriitorii se cumpără între ei, am încercat să găsesc o formulă de apropiere de clasa mijlocie a intelectualității, de multe ori mai vie decât elita. Aşa am pus la punct un concept pe care l-am montat într-un show cultural. A rezultat Blitz Show – o competiție între artişti de toate ramurile, având ca strămoş concursurile de slam poetry din Occident. Respectiv recitare per­sonalizată. Blitz Show este însă mai complex: recitare, improvizație, creative writing, karaoke literar, concurs de minciuni, interpretare a unui fragment dintr-un scenariu, citire a unor texte în limbi de mare cultură. Publicul pariază pe competitori, le notează prestațiile şi adesea li se alătură în competiție. Pentru pigmentarea atmosferei, se fac proiecții de videopoeme sau de filmulețe cu substrat cultural. În timp ce la cenaclurile tradiționale se adună lume foarte bună şi foarte puțin variată, la Blitz vine lume bună şi numeroasă. În condițiile în care intrarea nu este gratuită! Din banii de bilete de achită cheltuielile legate de locație şi logistică. Datorită prizei la public, am reuşit să perfectăm parteneriate cu Biblioteca Metropolitană şi cu Buybooks. Avem, astfel, posibilitatea să organizăm şi tombolă cu cărți. Pe site-ul nostru (http://blitz-show.com/ – creat de poetul-fizician Marius Surleac) şi pe Facebook postăm pozele şi filmările din timpul show-ului. De asemenea, invităm şi artişti plastici, actori, etc. Sincretism, inteligență, fantezie şi dinamism. Multă muncă, organizare geometrică şi perfecționare continuă. Textele alese pentru interpretare sunt întotdeauna de calitate.
Până acum, publicul a fost compus, în proporție de 80% din scriitori. De unde şi impedimentele: orice dezinvoltură este suspectată de bâlci, de superficialitate. Deşi am avut numai invitați valoroşi, autori talentați, am avut neplăcerea să aud remarci cum că Blitz Show ar fi „cenaclul Flacăra indoors”. Propaga cumva bardul Păunescu inteligența rece şi rapidă la cenaclul lui?
Fapt este că am văzut că publicul este realmente interesat de cultură, dacă ea se prezintă într-un înveliş viu şi inteligent. Acum, că am verificat lucrul acesta, pot să îl abandonez oarecum liniştit. Oamenii sunt educabili, mai educabili decât artiştii, care suferă prea acut de sindromul propriei statui.