Miscellanea
Dan Iancu

40 de ani cu poezie la Sighet.

Articol publicat în ediția Viața Românească 11-12 /2013

 40 de ani cu poezie la Sighet. Într-un minunat sfârşit de septembrie (27-29 septembrie 2013) s-a petrecut la Sighetul Marmației cel de-a 40-ea ediție a Festivalului Internațional de Poezie. Sub bagheta poetului Vasile Muste, un apreciat poet al Nordului, s-au întîlnit poeți veniți din toate ungherele țării împreună cu alții sosiți de peste mări şi țări. Programul dens cu recitări, cîntări măiestrite, prezentări de cărți şi premieri nu a exclus discuțiile despre starea poeziei, purtate între combatații locali şi peregrini. Unul dintre stîlpii acestui eveniment, Gheorghe Grigurcu, făcea acolo o superbă declarație de dragoste locului şi adunării de poeți: „Salut cu emoție cea de-a 40-a ediție (impunător număr!) a festivalului literar, devenit internațional, de la Sighet. O emoție avînd pricini multiple. Mai întîi, desigur, întîlnirea cu scriitorii locului, în frunte cu poeții Vasile Muste, Echim Vancea, Gheorghe Pârja, oameni de mare calitate, care de la o vreme mă invită, măgulitor, la festivitățile sighetene. Alături de ei, umbra strălucitorului, generosului Laurențiu Ulici, mai mult decît probabil cel mai de omenie preşedinte pe care l-a avut Uniunea Scriitorilor. Dar atîrnă greu şi o revedere a unui loc binecuvîntat de care m-am ataşat în chip special. Mărturisesc fără ocol şi cu acest prilej că, venind pe pămîntul Maramureşului, realizez cea mai frumoasă călătorie dintre toate de care am parte în prezent.”(text tipărit înMarmația literară, Revista Festivalului Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației, Septembrie, 2013).
O carte frumoasă, în care au încăput poeziile celor prezenți, dar şi ale celor ce au absentat motivat, a dat prilejul unei cunoaşteri mai bune a unei părți a poeziei contemporane.
Peste toate au venit premiile. Juriul a avut în componență pe Gheorghe Grigurcu (preşedinte), Vasile Muste (secretar), Gheorghe Pârja, Echim Vancea, Olimpiu Nuşfelean, Vasile Gogea, Radu Țuculescu, Paul Vinicius, Vasile Proca (membri). La secțiunea „Volum” a câştigat Andrei Zanca, (Heilbronn, Germania), pentru cartea Orient, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2012. La „Antologie” Clara Mărgineanu, (Bucureşti), pentru cartea Măştile Cleopardei, Editura Nouă, Bucureşti, 2012 şi Nicolae Coande, (Craiova), pentru cartea VorbaIago, Editura Măiastra, Târgu-Jiu, 2012. La secțiunea ”Debut” Tatiana Scurtu-Munteanu, (Republica Moldova), pentru cartea Paralelismul singurătății, Editura Princeps Multimedia, Botoşani, 2013. Premiile au fost acordate de Centrul Cultural Sighetu Marmației. Organizatorii Festivalului au mai acordat, în premieră, cu prilejul celei de-a 40-a ediții, Trofeul Festivalului scriitorului Vasile Gogea (acesta constă într-o lucrare plastică – sculptură în lemn – realizată de artistul sighetean Istvan Balazs).
Ca întotdeauna, în cadrul Festivalului de la Sighet au avut loc şi Serile de Poezie de la Deseşti „Nichita Stănescu”, eveniment ajuns sub oblăduirea lui Gheorghe Pârja la a 35-a ediíe. Şi acolo au fost acordate premii. Cel de debut poetei  Antonia Luiza Zavalic, iar Marele Premiu ,,Nichita Stănescu”, poetului Ilie Tudor Zegrea , din Ucraina.