miscellanea
Tudorel Urian

Memorialul Sighet, marcă a patrimoniului european

Articol publicat în ediția 4/2018

A devenit un laitmotiv să se deplângă la noi, de multe ori cu lacrimi de crocodil, absența unui muzeu al comunismului. Din ignoranță sau cu rea credință este trecut cu vederea impresionantul bastion pentru neuitarea victimelor comunismului, realizat la Sighet de inimoșii Ana Blandiana și Romulus Rusan. În pofida vicisitudinii vremurilor și uneori a ostilității oamenilor, cei doi scriitori și-au abandonat propria operă zile și săptămâni întregi, au pus mâna pe mătură și pe mistrie, pentru a transforma o clădire insalubră, bântuită de duhurile rele ale terorii comuniste, într-unul dintre cele mai impresionante locuri pe care le poți vedea în această viață. Toată floarea istoriografiei mondiale, specializate pe problema comunismului, de la Dennis Deletant și Stéphane Courtois, la Thierry Wolton și Vladimir Bukovski a trecut pe la Sighet. Iar cine a fost acolo și-a dorit să revină, astfel încât autori publicați la cele mai importante edituri ale lumii sunt astăzi chipuri familiare printre locuitorii micuțului burg din nordul extrem al țării.

Acest templu al memoriei victimelor comunismului a dobândit, la începutul lunii martie, o foarte importantă distincție europeană. Un juriu independent, desemnat de Comisia Europeană a decis ca Memorialul Sighet să devină de la 1 martie 2018 Marcă a Patrimoniului European. Alte opt situri dintr-o listă de 25 vor beneficia de acest titlu, cu atât mai valoros cu cât el a fost decernat în chiar Anul European al Patrimoniului Cultural (2018). Celelalte noi Mărci ale Patrimoniului European sunt:

Leipzig’s Musical Heritage Sites (Germany)

Dohány Street Synagogue Complex (Hungary)

Fort Cadine (Italy)

Javorca Church (Slovenia)

Former Natzweiler concentration camp and its satellite camps (France and Germany)

Bois du Cazier (Belgium)

Village of Schengen (Luxembourg)

Maastricht Treaty (The Netherlands)

Memorialul Sighet a devenit un punct de referință pe harta culturii europene. Visul lui Romulus Rusan s-a împlinit. Chiar dacă el, cel care a crezut cel mai mult și a muncit zile și nopți pentru acest proiect nu va participa la ceremonia festivă, organizată la Varna în 26 februarie, cu siguranță, toate gândurile se vor îndrepta spre el. Mulțumim Ana Blandiana și Romulus Rusan pentru acest inestimabil cadou făcut României.