miscellanea
L.I.ST.

Cel mai important premiu literar românesc

Articol publicat în ediția 1-2/2019

Între proiectele Uniunii Scriitorilor din România, „Scriitorii Anului” de la Iași (ediția a III-a, ținută în 2018 în 8-9 noiembrie) a ajuns să ocupe locul 1. Pentru posteritate și spre știința scriitorilor „contemporani” care contestă inutil conducerea Uniunii Scriitorilor azi, merită să pomenesc numele celorlalte 11 proiecte (toate, de mare profesionalism, exemplare, prestigioase), derulate de-a lungul anului 2018: 1. Premiul „Ion Creangă”, ediția a II-a, Piatra Neamț, 30 aprilie-1 mai; 2. Premiul „Lucian Blaga”, ediția a II-a, Alba Iulia, 8-9 mai; 3. Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi“, Târgu-Jiu, 17-20 mai; 4. Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2017 (și Premiul „Constantin Țoiu”, ediția I), București, 28 mai; 5. Zilele Revistei Familia – Oradea, 31 mai-1 iunie; 6. Festivalul Naţional de Literatură „FestLit”, ediția a V-a, Cluj-Napoca, 2-4 iunie; 7. Colocviul Național al Revistelor de Cultură, ediția a V-a, Arad, 22-23 iunie; 8. Turnirul de Poezie, ediția a VIII-a, Alexandroupolis, 4-9 septembrie; 9. Proiect pentru tineri: „Literatura tinerilor”, Neptun, 14-15 septembrie; 10. Colocviul Naţional de Proză, ediția a VII-a, Alba Iulia, 5-7 octombrie; 11. Gala Poeziei Române Contemporane (în anul Centenarului Marii Uniri a avut loc la Iași – 10-12 mai; Cluj – 1-4 iunie; București – 15 iunie; Alba Iulia – 24 noiembrie). Gabriel Chifu, președintele juriului premiilor „Scriitorii Anului 2018”, a subliniat la Gala de la Iași că Premiul Scriitorul Anului „e cel mai important premiu literar românesc”. Juriul, continua Gabriel Chifu, urmărește fenomenul literar românesc de-a lungul unui an, din noiembrie anul trecut în octombrie anul în curs, evidențiind performanța în literatura de azi… Un juriu format, așadar, pentru ediția din 2018, din Gabriel Chifu (președinte), Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Mircea Mihăieș, Ioan Holban, Ion Simuț, Răzvan Voncu. Criteriile pentru desemnarea „Scriitorului lunii” sunt: un scriitor care a publicat o carte de valoare; un scriitor care a împlinit o vârstă semnificativă și are o operă de recunoaștere publică și din partea criticii; un scriitor care a creat un eveniment cultural; un scriitor care conduce o instituţie culturală cu o activitate remarcabilă; sau să fi reprezentat cu succes în străinătate cultura română.

Gala „Scriitorii Anului” 2018 a fost găzduită de Sala Chopin din Complexul Palas din Iași de la ora 18, vineri, 9 noiembrie. Festivitatea a fost deschisă de organizatorul evenimentului, Adi Cristi (directorul Casei de cultură „Mihai Ursachi” din Iași), el avea să înmâneze „trofeele” Scriitorul lunii și Scriitorul anului și să declare că „fiecare ediție a premiilor Scriitorii anului scoate în evidență coloana vertebrală a literaturii române”. Nicolae Manolescu, la debutul Galei: „Iașul e centrul literaturii române. Azi, literatura a devenit o îndeletnicire de nișă, prestigiul scriitorului de altădată a cam dispărut, e o mare tristețe. Cu ajutorul unor autorități, însă, reușim să facem, iată, asemenea manifestări”… În prezența primarului Mihai Chirica (principalul sponsor al manifestării, „un sincer fan al culturii”) și a președintelui Consiliului Județean Iași, Marcel Popa, care au decernat medalii aniversare lui Nicolae Manolescu, moderatorul Galei, lui Ion Caramitru și Aurelian Octav Popa (cei doi au încântat publicul la finalul Galei, cu un recital de neuitat). Cu o zi înainte, la prânz, scriitori și critici invitați la Gală au participat la lecturi publice și întâlniri cu cititorii în instituții de învățământ din Iași, cu elevi și profesori de la colegiile naționale „Octav Băncilă”, „Garabet Ibrăileanu”, „Emil Racoviță” și „Costache Negruzzi” (și seara, Vasile Burlui, investitor, și Paul Gorban, director, le-au fost bune gazde la Librăria Cartea Românească din Iași, relansată; ocazie cu care Lucan Vasiliu și-a prezentat volumul publicat de Cartea Românească, nominalizat la Gală; în subsolul clădirii e redacția Filialei Iași a Editurii Cartea Românească). A fost o Gală de înaltă ținută, cea mai reușită din cele trei (s-a recunoscut oficial). Pe lângă Primăria Iași, sponsori au fost BRD și Ministerul Culturii. În tot orașul erau bannere și afișe (inclusiv la aeroport!) cu Gala „Scriitorii Anului”. Organizatorii au împărțit mape cu o antologie a celor nominalizați, cu biobibliografi și câte un text reprezentativ (în timpul prezentării, pe un ecran uriaș apărea fotografia celui nominalizat cu biobibliografie și text).

Ce 12 nominalizați la Premiile „Scriitorul lunii” au fost chemați pe podium de Gabriel Chifu și Nicolae Manolescu, iar membri ai juriului le-au ținut o Laudatio. Astfel:

Scriitorul lunii noiembrie 2017: Alex Ștefănescu, pentru împlinirea unei vârste semnificative și pentru înnoitoarea lectură critică a poemelor eminesciene în volumul Eminescu, poem cu poem, Editura ALLFA. Laudatio: Daniel Cristea-Enache.

Scriitorul lunii decembrie 2017: Mihai Zamfir, pentru impresionanta sinteză critică Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române, Editura Polirom. Laudatio: Răzvan Voncu.

Scriitorul lunii ianuarie 2018: Irina Petraș, pentru cele două cărți recent publicate: De veghe între cărți. Scriitori contemporani și Viața mea de noapte. Fragmente onirice, ambele apărute la Editura Școala Ardeleană, ca și pentru împlinirea unei vârste semnificative și pentru felul în care conduce activitatea Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Laudatio: Răzvan Voncu.

(Irina Petraș nu s-a prezentat la eveniment, din motive de sănătate; nici Ion Simuț, din partea juriului, n-a sosit la Iași)

Scriitorul lunii februarie 2018: Lucian Vasiliu, pentru recentul său volum de versuri Cod numeric personal, apărut la Editura Cartea Românească, pentru înființarea revistei Scriptor și pentru revitalizarea Editurii Junimea. Laudatio: Ioan Holban.

Scriitorul lunii martie 2018: Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul de versuri Efecte 2.0, apărut la Editura Tracus Arte, ca și pentru întreaga sa poezie. Laudatio: Daniel Cristea-Enache.

Scriitorul lunii aprilie 2018: Dan Stanca, pentru volumul „Detonarea”, apărut la Editura Polirom, ca și pentru întreaga sa operă literară. Laudatio Daniel Cristea-Enache.

Scriitorul lunii mai 2018: Vasile Dan, pentru volumul Focul rece și alte poezii, apărut la Editura Cartea Românească, publicat la împlinirea unei vârste semnificative. Laudatio: Ioan Holban.

Scriitorul lunii iunie 2018: Nicolae Prelipceanu, pentru recentul său volum de proză Roman sub acoperire, apărut la Editura Cartea Românească, și pentru opera sa poetică. Laudatio: Dan Cristea.

Scriitorul lunii iulie 2018: Ioan T. Morar, pentru recentul volum Șapte ani în Provence, Editura Polirom, ca și pentru cărțile sale de proză și poezie. Laudatio: Mircea Mihăieș.

Scriitorul lunii august 2018: Horia Gârbea, pentru volumele de poezie, eseu și traduceri pe care le-a publicat în acest an. Laudatio: Răzvan Voncu.

Scriitorul lunii septembrie 2018: Sorin Lavric, pentru volumul Glasuri din bolgie, apărut la Editura Ideea Europeană, precum și pentru cronicile din revista România literară. Laudatio Dan Cristea.

Scriitorul lunii octombrie 2018: Horia-Roman Patapievici, pentru contribuția la promovarea culturii române în lume, pentru publicațiile în domeniul istoriei, culturii și literaturii, publicate în țară și în străinătate, ilustrate și de recentul volum, Două eseuri despre paradis și o încheiere, apărut la Editura Humanitas. Laudatio: Mircea Mihăieș.

Premiații „Scriitorul lunii” au avut și ei câte o scurtă intervenție, în aplauzele asistenței (o sală plină, receptivă, generoasă). Întreaga Gală a fost filmată (promovată pe televiziuni ieșene și pe TVR 3). Prin vot secret (după cum a asigurat publicul Gabriel Chifu, președintele juriului) a fost desemnat Scriitor al Anului 2018 Horia-Roman Patapievici, despre care Nicolae Manolescu a spus: „Patapievici e cel mai frumos cadou adus literaturii române; e unul dintre cei mai inteligenți oameni de știință, cultivat, cu capacitate de asimilare, spirit enciclopedic”. H.-R. Patapievici, mulțumind pentru marele premiu, a atras atenția că matematică înseamnă să vizualizezi ceea ce nu e material și că a crescut la umbra criticii literare românești, critica fiind un substitut al libertății în regimurile totalitare…