eveniment
Cristian Pătrășconiu

Premiul Romulus Rusan 2021

Articol publicat în ediția 7-8/2022

Dorian Galbinski – pentru cartea Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC (Editura Humanitas, 2021) – este câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan”.

Este poate un clișeu să spun că sunt persoana cea mai surprinsă de onoarea care mi se face astăzi prin acordarea acestui premiu dar e purul adevăr. La fel cum m-a surprins și succesul relativ al cărții mele. În definitiv, mă gândeam eu când, în pofida numeroaselor dubii, am început să-mi scriu memoriile, o mulțime de contemporani de-ai mei au avut experiențe similare în democrația populară a României din anii 50 și 60, mii, zeci de mii de emigranți evrei din România au prestat serviciul militar în Israel și au luptat în războaiele cu vecinii arabi, mii de oameni au lucrat în serviciile în limbi străine ale postului de radio BBC și milioane de oameni din lume au avut, în general, experiențe similare de viață. Deci, ce aveam eu nou de oferit? Pe măsură ce înaintam însă cu scrisul, deveneam tot mai conștient că raționamentul era poate greșit. Viața mea în trei țări diferite, evenimentele la care am fost martor, oamenii pe care i-am cunoscut, prisma prin care am privit viața și modul în care am profitat sau nu de tot ce mi-a oferit ea, toate acestea au creat o poveste unică, așa cum este de altfel povestea fiecărui om de pe această planetă. Dar chiar dacă povestea fiecăruia dintre noi este, luată ca un întreg unică, ea conține numeroase elemente comune multor cititori, mai ales celor contemporani cu autorul. Această realitate mi-a fost confirmată ulterior de cititorii de vârsta mea care mi-au spus că citindu-mi memoriile și-au retrăit tinerețea, de cei din Israel care au retrăit zilele dificile ale integrării într-o lume complet nouă, de cititorii care s-au identificat cu multe din episoadele și impresiile pe care le descriu în carte”, a spus Dorian Galbinski, la ceremonia de decernarea a Premiului „Romulus Rusan”.

Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan” în parteneriat cu Fundația „Spandugino” au instituit PREMIUL „ROMULUS RUSAN” pentru cartea de literatură a memoriei.

Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.

La prima ediție a Premiului „Romulus Rusan”, juriul a avut următoarea componență: Mircea Anghelescu (președinte), George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide, Mihai Zamfir.

Juriul a luat în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

Ceilalți patru finaliști ai Premiului „Romulus Rusan” – ediția 2021 – au fost următorii: Mirel Bănică – pentru cartea Prin România. Carnete de drum (Editura Polirom); Ruxandra Cesereanu – pentru cartea De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019 (Editura Polirom); Marion Le Roy Dagen,
Xavier-Marie Bennot – pentru cartea Copilul și Dictatorul (Editura Humanitas); Radu Mârza – pentru cartea Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1930) (Editura Polirom).

Premiul Romulus Rusan va avea o frecvență anuală.