in memoriam

In Memoriam Alecu Ivan Ghilia

Articol publicat în ediția 07-08/2023

Uniunea Scriitorilor din România anunță cu deosebită tristețe încetarea din viață a prozatorului Alecu Ivan Ghilia. Alecu Ivan Ghilia (pseudonim literar al lui Alexandru Ivan), a fost prozator, poet, scenarist de film si artist plastic. S-a născut la 1 martie 1930, în satul Ghilia, comuna Sendriceni, judetul Dorohoi. A urmat cursurile Academiei de Belle-Arte din Iași (1948-1950) si apoi pe cele ale Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti. A lucrat ca redactor la Contemporanul , Gazeta literară , Luminița . A fost redactor-șef la redacția de scenarii a Studioului Cinematografic București (1967-1969).

Opera deosebit de bogată a lui Alecu Ivan Ghilia cuprinde romane, volume de povestiri, volume de reportaje și de versuri, scenarii de film. Câteva dintre romanele sale: Appassionata , Recviem pentru cei vii , Vremea demonilor,   Nopțile Negostinei,   Dragostea câinelui de pază , Un Oscar pentru Ana , Întoarcerea bărbaților, Piramida, Cuscrii. Scenarii de film: O dragoste lungă de o seară  (1963) – regizor: Horea Popescu, Sărutul  (1964) – regizor: Lucian Bratu – după romanul  Ieșirea din Apocalips  (1960), Războiul domnițelor  (1969) – regizor: Virgil Calotescu, Mînia  (1978) – regizor: Mircea Veroiu.

Alecu Ivan Ghilia a primit numeroase premii literare, printre care Premiul Academiei Române și două premii ale Asociației Scriitorilor București.
Prin dispariția lui Alecu Ivan Ghilia literatura română suferă o dureroasă pierdere.