in memoriam

IN MEMORIAM George Cușnarencu

Articol publicat în ediția 9/2023

Uniunea Scriitorilor din România anunță cu deosebită tristețe decesul prozatorului George Cușnarencu, unul dintre importanții prozatori ai Generației `80, Desant. George Cușnarencu s-a născut în 1951, la Dorohoi, în județul Botoșani. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București, în anul 1977. Ca student a frecventat cenaclul Junimea care funcționa în cadrul Facultății de Limba și Literatura Română, sub conducerea profesorului și criticului Ovid S. Crohmălniceanu.

George Cușnarencu a participat la cunoscuta antologie Desant `83 a acestui cenaclu. A debutat în volum cu proză scurtă, Tratat de apărare permanentă, în anul 1983. A publicat mai multe romane, printre care: Tangoul memoriei, Dodecaedru, Ultimul Isus, magnificul, Călătoria Luceafărului, Requiem, Trandafirul Tăcerii Depline, Săptămâna Patimilor, Piața Aristotel, Colonia Penitenciară Oranj.

Ca ziarist, a lucrat multă vreme în calitate de redactor-șef al revistei de popularizare științifică Magazin.

George Cușnarencu a primi premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, în anul 1984, și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române, în anul 1993.

Prin dispariția prematură a lui George Cușnarencu, literatura română suferă o dureroasă pierdere.