in memoriam

In memoriam Adrian Munțiu

Articol publicat în ediția 11-12/2023

Uniunea Scriitorilor din România anunță cu deosebită tristețe încetarea din viață a scriitorului Adrian Munțiu, membru al Filialei București-Proză.

Adrian Puiu Munțiu (5 august 1936 – 25 Septembrie 2023) a fost scriitor, editor și producător la Televiziunea Română. S-a născut la Cărpiniș, județul Alba. Între anii 1950-1954 a studiat la Școala Tehnică Secundară din Veștem, Sibiu. Având un dosar „problematic”, Adrian Munțiu nu a fost acceptat la nici un liceu teoretic, ci numai la o școală tehnică. În 1954 a reușit să se înscrie la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, unde a studiat între anii 1954-1957.

Adrian Munțiu și-a început cariera de scriitor în 1956, când a intrat în Cenaclul Orizonturi Noi din Sibiu. În 1959, ciclul de poeme Valuri sfâșiate, a fost premiat la București, la concursul literar al tinerilor scriitori în cadrul celui de-al VII-lea Festival Mondial al Tineretului.

A debutat  publicistic în ziarul Flacăra Sibiului în 1957 și apoi în revista Luceafărul, în 1960. În același an debutează editorial în placheta colectivă Trei zboruri. Participă și câștigă primul loc la Festivalul International al Tineretului Progresist la Helsinki (1962). Acest succes a atras atenția unor scriitori importanți ca Nicolae Manolescu. Secretarul Uniunii Scriitorilor din România, Ion Brad, a fost la rândul lui impresionat de versurile tânărului laureat. Împreună cu poetul Tiberiu Utan, s-a dus la Sibiu să îl cunoască pe tânărul premiat. Acesta a fost angajat de Ion Băieșu la Scânteia Tineretului, cu declarația că nu își cunoaște tatăl, pentru a nu fi refuzat din cauza „dosarului de cadre”.

Tot cu ajutorul lui Ion Brad, a fost transferat la Televiziunea Română, condusă atunci de Octavian Paler.

Adrian Munțiu și-a început cariera la televiziune în 1967, ca redactor la redacția literară a TVR. În 1968, a fost în sfârșit admis la Universitatea din București.

În paralel cu studiile la facultatea din București, Adrian Munțiu scrie și publică volumele de versuri Vârsta cunoașterii, 1962; Fața a doua, 1967; Chipul cioplit, 1967. După absolvire a continuat să scrie și a publicat volume de poezii: Până la Iov; Pământul din statui; literatură pentru copii: Iepurașul Iepurilă, Circul, Școala jucăriilor, Planeta Copiilor și altele, piese de teatru și o operetă: Răscrucea, jucată la Teatrul Național din Timișoara. A publicat romanele Ringul, 1971, și Blazonul, 1984.

După 1989 și-a continuat activitatea literară cu volumele: Caii de la bicicletă – roman, Arlechiniada și Singur între două milenii, versuri. Ultimul roman, Praful de pe tobă. Cartea mamei, a apărut în 2013.

Adrian Munțiu s-a stins pe 25 Septembrie 2023. Prin dispariția lui literatura română suferă o dureroasă pierdere.