in memoriam

In memoriam BUJOR NEDELCOVICI

Articol publicat în ediția 01/2024

Uniunea Scriitorilor din România și Filiala București-Proză anunță cu tristețe deosebită dispariția dintre noi a romancierului și scenaristului Bujor Nedelcovici.

S-a născut la 16 martie 1936, la Bârlad. A absolvit în 1959 Facultatea de Drept din București. A fost avocat la Baroul de Avocați din Ploiești, de unde a fost radiat din motive politice, după arestarea tatălui său, fiind obligat să muncească timp de 12 ani pe șantiere și în uzine. A debutat ca romancier în anul 1970, cu volumul Ultimii. În anul 1987, s-a stabilit la Paris continuând să publice în România și în Franța romane și eseuri. Dintre romanele sale: Fără vâsle, Noaptea, Grădina Icoanei, Zile de nisip, Somnul vameșului. Iar după revoluție: Îmblânzitorul de lupi. În Franța a publicat Le Second Messager, Le matin d’un miracle, Le provocateur. A mai publicat volume de teatru și eseuri.

Ca scenarist, a realizat filmele Întâlnirea (1982), Faleze de nisip (după Zile de nisip, 1983) – în colaborare cu Dan Pița, film cenzurat la vremea apariției, Somnul insulei (1994) – în colaborare cu Mircea Veroiu.

Pentru opera sa literară, a primit premii ale Asociației Scriitorilor București, ale Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Libertății, acordat de Pen Club Français, 1986, pentru romanul Al doilea mesager. A fost Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres, titlu acordat în Franța, în 1990.

Prin dispariția lui Bujor Nedelcovici, literatura română suferă o dureroasă pierdere.