miscellanea

Un premiu pentru memorie

Articol publicat în ediția 5/2023

Începând de anul trecut, fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan”, împreună cu fundația Sapandugino, acordă Premiul Romulus Rusan pentru o carte de memorii. Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei a fost instituit în 2022 de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”. Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.

Criterii de eligibilitate: Juriul ia în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

Anul trecut a fost premiat Dorian Galbinski, cunoscut ascultătorilor secției române a postului de radio BBC, sub numele de Dorian Galor, pentru volumul Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC, Editura Humanitas, 2021

Finaliștii Premiului „Romulus Rusan” – ediția de anul acesta, cuprinzând cărți apărute anul trecut, au fost următorii:

· Ioana Bentoiu – pentru volumul Pascal Bentoiu. Istorie trăită. Scrisori pentru Ioana (Editura Humanitas).

· Sabina Fati – pentru volumul Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia (Editura Humanitas).

· Monica Pillat – pentru volumul Bunicul meu fără mormânt. Gheorghe Ene Filipescu (Editura Humanitas).

· Alexandru Teodorescu – pentru volumele Tenebre și lumini. În pânza de păianjen a Securității și Celula de minori. Cinci ani în temnițele și lagărele de muncă forțată ale României comuniste (Editura Cartea Românească).

· Ion Vianu – pentru volumul Investigații mateine. Amintiri (Editura Polirom).

Juriul celei de a doua ediții a Premiului „Romulus Rusan” compus din: Mihai Zamfir (președinte), Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide, a decis ca premiul să fie acordat lui Ion Vianu, pentru volumul Investigații mateine. Amintiri, apărut la Editura Polirom.

Trofeul premiului „Romulus Rusan” este realizat de artista Maria Pop Timaru.