miscellanea

Gala Poeziei Române Contemporane

Articol publicat în ediția 07-08/2023

În 10 iunie, la Alba Iulia, a avut loc Gala Poeziei Române Contemporane. Cunoscută și ca „Lista lui Manolescu”, gala a reunit – în urma contabilizării voturilor a 22 de critici literari dintre cei mai prestigioși – un număr de 19 poeți: Adrian Alui Gheorghe, Horia Bădescu, Mircea Bârsilă, Markó Béla, Gabriel Chifu, Vasile Dan, Horia Gârbea, Ovidiu Genaru, Vasile Igna, Ioan T. Morar, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Ion Pop, Marta Petreu, Savu Popa, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Marcel Vişa şi Varujan Vosganian. Moderarea evenimentului, prezentarea poeților și considerațiile critice au fost făcute de către jurnalistul cultural Cristian Pătrășconiu și criticul Răzvan Voncu.
Găzduită – ca în multe rânduri în anii trecuți – de Muzeul Principia din Cetate, manifestarea a ajuns, astfel, la cea de-a 13-a ediție: una cu noroc, a spus la sfârșit Cristian Pătrășconiu, deoarece calitatea poeziei oferite numerosului public prezent a conferit prestanță evenimentului. Inițiată de Nicolae Manolescu, Gala Poeziei Române Contemporane este organizată, alături de Uniunea Scriitorilor din România, de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la care se adaugă partenerii: Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Este de menționat că Filiala Alba a Uniunii Scriitorilor, deși nu foarte mare ca număr de membri, dar având susținerea autorităților, reușește an de an să organizeze trei evenimente de anvergură națională: Premiul Opera Omnia „Lucian Blaga”, Colocviul de Proză și Gala Poeziei.
Pe lângă poeziile celor mai buni poeți din țară, ca de fiecare dată, și anul acesta poezia a fost însoțită de muzică, prin jazzul de calitate oferit de Laura Orian (voce) și Cristian Alexievici (pian).